supermusenisthebaronslayer.blogg.se

SupermuseN slayar Baron varje dag! 1337

Djupare tankar om rätten till att ta liv

Publicerad 2013-05-31 02:30:10 i Allmänt

The Dead of Night har många gånger fått mig att tänka på vad som är rätt och vad som är fel. Vem bestämmer ens vad som är rätt och fel? I krig finns det inte många lagar som gäller, speciellt inte när en nation försöker erövra en annan. Så vad är det som ska följas, lagen eller moralen?

 

Under bokens gång så dör väldigt många, mestadels soldater. Dessa soldater mördas i självförsvar av sex stycken gerillakrigare som egentligen inte har någon rätt att beröva andra livet. Så vart går gränsen mellan ont och gott, mellan gärningsman och offer. Om någon bestämmer sig för att mörda mig, då vet jag inte om det är rätt eller fel att mörda den personen innan. Men samtidigt så kommer jag att dö om jag inte gör något annat. Sådana tankar uppstår när man läser den här boken.

 

Ännu en fråga man ställer sig är ifall alla är villiga att döda för sitt eller sin väns liv. Vad gör egentligen dig mindre skyldig till brottet än någon annan, om man inte gräver ner sig i lagboken i någon balk och paragraf som säger att det är nödvärn. Snälla lagbok, definiera ”nödvärn”. Är det när man står tryckt mot en vägg med en pistol mot pannan det gäller, eller är det även om en armé samlar ett helt samhälle i ett fångläger? Jag kan helt ärligt talat inte så någon större skillnad, men ändå så ses man som gärningsman i fiendens ögon. Man borde ses som ett offer som slog tillbaka. Lagboken kan inte ha några svar på den frågan, så vad är det som gäller i krig egentligen…

 

Jag kan inte heller sluta tänka på vad jag själv hade gjort i deras situation. Jag vill leva, men jag vill inte behöva likvidera andra för det. För vad säger att jag har större rätt till ett liv än någon annan? I flera tillfällen i boken så sätts dessa ungdomar i situationer som denna, och det har alltid slutat med att någon dör. Kan lagen avgöra om det var ”rätt” person som dog?

 

De två soldaterna kom nu närmare och närmare. Det gick nu att skilja dem åt, en man och en kvinna, båda med gevär på axeln. Vi kröp tätare ihop i buskaget och hoppades på att de inte skulle se oss.” (sid. 159)

Detta utdrag var från när ungdomarna var ute och letade efter förnödenheter, när de sedan stöter på en mindre patrull. Det framgår att de inte vill att något ska hända, eftersom att de gömmer sig. Dock så får den ena soldaten för sig att ställa sig och urinera i busken där de ligger. Därför måste Ellie skjuta båda soldaterna med sitt avsågade hagelgevär, för att annars hade samtliga av dem varit döda.  Jag inser att när man läst denna bok så förstår säkert fler än jag att ibland måste man värdera sitt eller sina näras liv högre än andras, även om de andra kanske för tillfället är oskyldiga. Man får själv agera domare, jury och bödel.

Tankar efter läsningen

Publicerad 2013-05-31 01:01:00 i Allmänt

Jag kan tycka att titeln passar till boken, dels bildligt och dels bokstavligt. Det mesta utspelar sig nattetid, och väldigt många dör (The Dead of the Night). Men den svenska titeln vet jag inte om den stämmer in lika bra (När natten är som mörkast). Det har fortfarande med natten att göra, men lite mer abstrakt. The Dead of the Night är även lite mer slagkraftigt, så det är förmodligen större chans att läsa boken med en sådan titel.

 

Boken ”The Dead of the Night” är John Marsdens andra i “Tomorrow-serien” som släpptes 1994. I boken skriver han om ett gäng ungdomar som slåss för sin överlevnad när deras land Australien blir invaderat av en okänd nation. De gör allt i deras makt för att göra livet surt för armén, skjuter, spränger och annat sabotage. Men i deras läger ”Helvetet” så är det mer känslor inblandade, men inte alltid bra känslor. Det blir mycket bråk över vem som gör vad, eller vad måste göras när det åker tillbaka till staden. Men det är även kärlek inblandat, speciellt mellan Lee och Ellie. Tidigare hade även Homer och Fi haft en romans, men som dog ut i. Nu måste ungdomarna hålla sig gömda och slå till där känns som hårdast ifall de vill vinna striden. Allting står på spel. Det enda de har att förlora är livet.

 

I John Marsdens bok The Dead of the Night från 1994 skriver han om sex ungdomar i sin kamp för överlevnad när deras land blir invaderat och alla de känner blir fängslade. De måste slå tillbaka.

Tänkvärda citat och kluriga ord

Publicerad 2013-05-31 00:56:00 i Allmänt

Utröna

ta reda på

Stagnation

avstannande

Oskick

dåligt uppförande

Affekt

stark sinnesrörelse

Missiv

instruktion

Förordra

rekommendera

Deciderad

bestämd

Skir

genomskinlig

Indicier

Tecken som tyder på

Omnivorer

allätare

Kverulera

kverulera

Suggestiv

tankeväckande

Indifferent

likgiltig

Skäligt

rimligt

Paradera

marschera

Fetalier

livsmedel

Frank

orädd

Kalmera

lugn

Abrupt

plötslig

Aker

bitter

Alarmerande

oroad

 

”Om jag bara slapp detta skrivande.” – Ellie (sid.7)

Detta är den första meningen i boken när hon kommenterar hur jobbigt det är att skriva ned allting som händer. Och när jag läste den så fick jag mig ett litet skratt. Det är även så jag har känt med många uppgifter jag fått under hela min skolgång. Det hade varit skönare att bara prata hela tiden.

”Vad tror ni att han hade gjort om jag inte gjort det? Tänk om han våldtagit och mördat Fi!” – Lee (sid.178)

Så säger han efter han slagit en sten i soldats huvud, efter att denne jagat Fi genom skogen och tillslut stött på resten av gänget. Det får en att tänka, är det fel att slå ihjäl honom bara för att han ville våldta och mörda en kompis. Trots allt så är ju den personen oskyldig så länge han inte rört henne. Då slås en oskyldig person ihjäl för att rädda en annan. Är det moraliskt rätt? Ja. Är det juridiskt rätt? Inte nödvändigtvis, dessvärre. Egentligen är personen en hjälte, men behandlas som en brottsling.

”När du har läst detta så är det redan försent.” – Chris (sid.269)

Detta var den inledande meningen i ett brev som vännerna hade hittat i Chris bil i slutet av boken. Man får en hint om vad som har hänt, och han har varit borta halva boken så man undrar ju vart han stack. Utan att avslöja vad som händer i slutet så kan jag säga att det brevet var intressant och man får höra lite om vad som har hänt och hur det blev som det blev.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela