supermusenisthebaronslayer.blogg.se

SupermuseN slayar Baron varje dag! 1337

Bror artikel

Publicerad 2012-10-14 23:34:00 i Allmänt

Vinst på flera miljoner kronor i datorspel

Datorspelet League of Legends slår rekord i år. Prispotten för den andra säsongen i spelet är trettiofyra miljoner SEK. Aldrig tidigare har en sådan stor summa varit på spel inom E-Sporten. World Championship börjar närma sig sitt slut, där världens bästa League of Legends lag kommer att koras. Vinnaren tar ensamt hem en summa på sju miljoner SEK.

League of Legends är spelet som tagit världen med storm de senaste åren. Endast tre år har gått sedan spelet släpptes, och idag finns det trettiotvå miljoner aktiva spelare varje månad. Därför har Riot Games, utgivare av LoL, tagit initiativet till att presentera den största prispotten genom tiderna i spelvärlden. Pengarna delas ut allt efter som att turnering går, till de som går vidare från kvalen, ända till att vinnaren av årets säsong kan koras. De som hjälpt till att anordna evenemang får också en stor del av pengarna.

Fem gånger större summa

I säsong ett var prispotten på sju miljoner SEK totalt. Summan i år är fem gånger så stor. Pengarna strömmar in till Riot Games genom sponsorer och de enorma summor pengar som spelarna betalar för att få gubbarna att se annorlunda, så kallade ”skins”. Förra årets vinnare, det europeiska laget FnaticMSI, blev de första erkända världsmästarna i LoL och vann trehundra trettiofem tusen SEK. I år står finalen mellan de asiatiska lagen Azubu Frost och Taipei Assassins. De favorittippade Moscow 5 blev utslagna av Taipei Assassins i semi-finalen, som trots det kunde åka hem med en tre gånger så stor summa som förra årets vinnare FnaticMSI.

Flera miljoner tittare

Sedan gruppspelet startat till att finalen ska spelas så har över miljoner tittare varit inne på direktsändningen som sänds på tretton olika språk som även det är ett rekord. Dreamhack, som är världens största lan har ungefär tretton tusen besökare varje gång, blir utklassade av LoL finalen i år. På plats under gruppspelet har ungefär fyra tusen närvarat. Finalen kommer att spelas på en arena som rymmer sju tusen, och är slutsåld sedan länge plus de närmare miljoner online tittare. LoL är just nu världens största och mest spelade spel, och har en enorm publik.

Spelets bakgrund

LoL är ett MOBA spel, Multiplayer Online Battle Arena, som har sin bakgrund i äldre spel som Starcraft och Warcraft III. Från början fanns inte MOBA som ensamstående spel, utan var en del av olika spel. LoL släpptes i oktober 2009 och blev det första renodlade MOBA spelet. Många liknande spel har blivit kallade för DotA-kopior (Defense of the Ancients), men officiellt är det inte kopior, de har bara liknande stuk. Däremot har några av skaparna av LoL väldigt många kopplingar till Valve som utvecklade DotA, exempelvis designern Steve Feak.

De senare MOBA baserade spelen HoN och Smite har inte kommit lika långt. HoN släpptes 2010 men är inte i närheten av att ha lika många aktiva spelare. Dels för att det är ett tråkigare spel enligt många, och dels för att nivån som krävs för att bli en duktig HoN spelare är betydligt högre. Smite är det allra senaste, och det är även det första MOBA baserade spelet som spelas i third-person, det vill säga att spelaren kollar över sin egen axel.

Spelets uppbyggnad

Spelet i grund och botten går ut på att förstöra det andra lagets bas. För att göra det måste laget möta motståndarna på olika platser på banan. Det finns tre vägar genom banan för att komma till motståndarens bas, varje väg försvaras av tre torn som attackerar det andra laget. Genom vägarna sänds även NPCs ut (Non-player characters) som ger pengar när de dräps. Pengarna behövs för att köpa items för att utöka skadan från krafterna och attackerna som varje enskild spelare har. Generellt sett så vinner det ena laget på att det tjänat mest pengar i varje omgång, och därmed kan döda det andra laget för att sedan kunna förstöra deras bas. Spelet avslutas oftast med frasen ”GG” som betyder ”good game”.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela